Figyelemelterelés, besurranás majd lopás


II. Sztori:

Hat éve költöztem el a régi házból, de volt szomszédommal, Szabó Pista bácsival nagyon jó kapcsolatban maradtunk. Köszöntjük egymást névnapon, születésnapon, mondjuk nem nehéz észben tartani, Pista bátyám csak két nappal és negyvenkét évvel született nálam korábban, semmiség. A vasúttól ment nyugdíjba, de nem vasutas volt, hanem a nemzetközi vonalakon utasellátózott, pármillió kilométert gurult tengelyen. Amit a vendéglátásról tudni kell, azt Pista bátyám egyetemi szinten tudja, és ebben nincs semmi túlzás. Nagyon szeretünk az öreggel malacot vágni, egy-két év alatt felneveli a négymázsás (kepfeltoltes.hu/080211/kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg) jószágokat, az enyém a dicsőség, hogy részt vehetek a vágásban, a zsírsütésben, a kolbász- és hurkatöltésben.


Ezt most úgy tessék érteni, ahogy írtam, kisebb malacot bárki tud vágni, de tíz év óta, évente kétszer ilyen hatalmas jószágokat kevesen vágnak. Pista bátyám igazi polgár, annak ellenére, hogy vidéken lakik, és jószágot tart. Nem paraszt, nem gazda, nem proli, nem nyugdíjas, nyolcvanhét éves kora ellenére saját maga irányítja az életét, senkire nem szorul rá. Egészsége, szelleme kifogástalan, olyan memóriája van, amit agykontrollosként is irigylek. Minden közös ebéd, vagy vacsora nagy élmény, mikor hadifogoly, vagy vasutas, vendéglátós sztorikat mesél az öreg, elengedi magát, és megy a sztendap.
És akkor a sztori. A kisöregről köztudott, hogy milyen szép malacokat tart, ma is becsengetett hozzá két jólszituált férfi, hogy van-e malac. A legutolsó malacot éppen három hete vágtuk le, de azért hátramentek az urak, azt állítva, hogy az ÁNTSZ-től jöttek ellenőrzésre. Pista bátyám engedelmesen körbevezette őket, jó hosszan időztek az urak az ólak körül, benéztek a garázsba is, jót érdeklődtek a termény árakról, nyugdíjról, és egyszer csak elköszöntek, pont, mikor betoppant Pistabá fia. Jóval később vették észre, hogy amíg hátul nézelődtek, valaki a szobában felforgatta a szekrényeket, és elvitte a csekkek befizetésére félretett pénzt, 16000.- Ft körüli összeget. Olyan sürgősen lépett meg a tolvaj, hogy lesöpört minden virágot az ablakból, ahogy kiugrott, biztosan megzavarta Pista bátyám érkező fia.

http://anyafold.blog.hu/2008/04/02/trukkos_1