Vidéken nagyipar a hamis pénz. Sajnos sokan bedőlnek ezeknek az átlátszó trükköknek. Most legyen minden kisöreg házában uvlámpa? Nem. Ha vásárolni akar és csak nagycímlete van. Ugorjon el a sarki kocsmába, vagy bótba felváltani, ha már ócsóért akar venni pályinkát miegymást...

Barátom és üzletfelem szülei Mezőtúron élnek, nagy-nagy békességben, az egyik szép főút mellett van muskátlis kertes házuk. Régebben sok malacot, pár tehenet, néhány tucat csirkét, libát, kacsát tartottak, de mostanában már inkább ők is bóti dolgokat vesznek, nem éri meg kínlódni a jószággal. Viszont a földhaszonbért továbbra is természetben kapják, búzát, kukoricát, napraforgót zsákban viszik hozzájuk a bérlők, aranykoronánként 25-30 kg búza értéknek megfelelő mennyiséget. Összejön ilyenkor 15-20 mázsa búza, hasonló mennyiségű kukorica, jószág nincs, eladják hát, ha tudják. Vidéken ez úgy megy, hogy szép fehér papírra kiírják, és az ablaküvegre ragasztják belülről a hirdetést.
Meglepődtek a kisöregek, mert este ragasztották ki a "Termény van eladó" feliratot, és már korán reggel került jelentkező.
Egy nagyon jól öltözött, elegáns úriember csöngetett be, Imre bácsi be akarta engedni, de a vevő nem mert bemenni a kutyától. Vett az úriember egy zsák búzát, meg sem mérték (faluhelyen minden második háznál van mázsa), elfogadta, hogy 70 kg egy zsák, kész, kifizette, húszezressel. Aztán vett egy zsák kukoricát is, azt is kifizette, szintén húszezer forintos címlettel, mert kell neki a sok apró, mondta, a piacon árul edényeket, könnyebben tud majd visszaadni. A két kisöreg gyanútlan volt, kivitték a zsákokat a kapu mellé, hiszen ki volt fizetve, és a jólöltözött férfi mondta, hogy majd piac után viszi el, addig csak útban lenne.
Délután négykor azért már furcsállta Imre bácsi, miért nem jött vissza a vevő, pedig roppant fontos volt a gabona, elmesélte a jóember, hogy papagájokat tenyészt, azoknak darál majd eleséget. Kiballagott a kisöreg a piacra, persze sehol-senki, délben a leghosszabb piacnak is vége, addigra elfogy a vásárló, meg a kereskedő is. Imre bácsi hazaballagott, otthon jutott eszébe, hogy megnézze, milyen pénzeket kapott, hamis volt mindkét húszezres.

Forrás: http://anyafold.blog.hu/2008/04/02/trukkos_1